Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Darvak vonulása

2010.10.18

Ezzel kezdem, mert teljes mértékben egyet értek vele:

"Hiszem, hogy aki elmegy, életre szóló, felejthetetlen, könnyfakasztóan katartikus élményt kap a bíborvörös alkonyi éggel a háttérben, ék alakban órákon át vonuló, jellegzetes kiáltásaikat hallató madárcsapatok látványával. Hiszem, hogy aki elmegy, azt megérinti, az megérzi a Természet fenségét, hatalmát, erejét, misztikumát - és törékenységét."

 

Szöveg forrása: http://www.nol.hu/archivum/archiv-381989

 

 

Kép

 

Javában tart a darvak vonulása. Ilyenkor ősszel az észak-európai (Skandinávia, Finnország, Baltikum, Észak-Oroszország, stb.) szaporodó területekről tartanak a Földközi-tenger melléki telelőhelyeikre. Útközben hosszabb-rövidebb pihenőket iktatnak be, amelyek során igyekeznek a lehető legtöbb táplálékot magukhoz venni.

 

 

Kép

 

A három jelentősebb európai vonulási útvonal közül az egyik szerencsére hazánkon vezet keresztül, mégpedig az ország keleti részén egy keskeny - 20-30 km széles sávban. Ráadásul hazánkban található az egyik legjelentősebb gyülekező- és pihenőhely is, elsősorban a Hortobágy és Kardoskút térségében.

 

 

 

Kép

 

Az általában szeptember közepétől november közepéig tartó vonulás dandárja többnyire október végére esik. A néhány hétig nálunk időző madarak számára kedvező táplálkozási és éjszakázási lehetőségeket kínál a gépi betakarítás szemvesztesége nyomán a földeken maradt kukorica, illetve a térségben található halastavak megfelelő időzítésű lecsapolása.

 

 

 

Kép

Ez utóbbi nem csak azért fontos, mert a lecsapolt tavak iszapjában jelentős mennyiségű táplálékot találhatnak az állatok, hanem elsősorban azért, mert éjszakázó helyként nagy kiterjedésű, sekély vízborítású helyet igényelnek, ahol nem lehet őket észrevétlenül megközelíteni

 

 

Kép

A  nyolcvanas évek elején még csak mintegy 3000 madár éjszakázott a halastavakon,  ma már mintegy 80000 körül mozog a számuk.

 

Régi idők

A csíkászok, pákászok, nádi emberek egyik bevételi forrása volt a vízi világ más javai mellett a kócsag és darutoll, a vásárok keresett portékája. A korabeli társadalomban, a kanász-juhász-gulyás-csikós hierarchiában, a pórnép és a nemesség körében egyaránt megvolt a sajátos jelentése annak, hogy ki mit tűz a (természetesen az sem mindegy milyen) főfödője mellé.

Kép

 

Jelentősége volt annak, hogy valaki kakas, gácsér, bakcsó, szürke gém, túzok, vagy daru tollát viselte, miként a nemeseknél a kócsag, vagy a sas tolla, a kerecsen szárnya bírt speciális jelentéssel.

 

 

Kép

 

Ennek ismeretében talán már kevésbé csodálkozunk azon, hogy milyen becsülete volt a darunak és a darutollnak, amely a nem-nemesek körében viselt “legnemesebb" tolldísznek számított. Egy szép madárért fél hízót is megadtak, a darutollat végrendeletben hagyták utódaikra. Katonai vitézséget tüntettek ki vele és volt idő, amikor még adóba is elfogadták.

 

Védelem

Hazánkban sajátos hagyomány volt még a fészekből szedett darufiókák felnevelése és tartása a portákon. Tanyák udvarán, udvarházaknál, de nemesi kúriáknál, kastélyok parkjaiban, sőt várudvarokon is. (Itt, ha estére felültették a madarakat a várfalakra, biztosak lehettek abban, hogy észrevétlenül senki sem közelítheti meg az erősséget.) A megszelídült madár fajára jellemző éberséggel vigyázta a portát, sőt sok esetben hatékonyan lépett fel a betolakodóval szemben is.

Kép

 

De nem csak házőrzőnek volt kiváló: vezette és vigyázta a szárnyas jószágot, a gyermekek szeretett, hűséges és kedves pajtása volt, a ház népét táncával, mutatványaival szórakoztatta, viselkedéséből időt jósoltak. A szelíd daru állítólag intelligens, jóindulatú és hűséges társ, a vele kialakítható kapcsolat minősége a madarak közül csak a papagáj és a varjúfélékkel kialakíthatóhoz hasonlítható.

 

A daru ma is családnevek, földrajzi nevek, települések névadója, a Hortobágyi Nemzeti Park címermadara.

Kép

Motívuma megjelenik települések és családok címereiben is. Ugyanakkor már az ázsiai magyaroknak is szent madara lehetett. Néhány helyen az idősebbek még ma is emlékeznek az ősi hiedelemre: aki darvat öl - akár csak véletlenségből is - egész további életére szerencsétlenséget hoz magára. Eredetileg nem is pusztították el őket, hanem szőrhurokkal fogták, illetve az éjszakázó és táplálkozóhelyeken, vagy a háznál tartott példányok által elhullatott tollakat gyűjtötték össze (esetleg segítettek elhullatni). A fiókák begyűjtése és felnevelése, a darvászat jól jövedelmező “szakma" volt, gyakorlóit darvászoknak nevezték. Lőfegyverrel történő vadászata csak később, a XIX. század végén, a XX. század elején vált általános gyakorlattá. Az úgynevezett “darulövők" országhatárokon át kísérték a vonuló rajokat és a pihenőhelyek tulajdonosaival évekkel előre egyeztetett módon alaposan kidolgozott metódus alapján tizedelték a csapatokat.

.

Kép

Kérések és jótanácsok az útrakelőknek:

A daru nagyon éber, óvatos és félénk madár, ráadásul rendkívül érzékeny a zavarásra. Sok esetben még a megfigyelőtornyokban lapuló madarászok fölött is kitérnek, illetve szétnyílnak a vonuló rajok. Nappal a szántóföldeken, kukoricatarlókon kis csoportokban szétszórtan táplálkozó madarak megközelítése és megfigyelése rendkívül nehéz, ráadásul a madarak ilyetén zavarása felesleges, sőt káros is. Éppen ezért erről mindenkit lebeszélnénk. Fokozottan igaz ez az éjszakázóhelyeiket elfoglaló állatok esetében. Ezért kérjük, hogy tartsák tiszteletben az állatok menekülési távolságát, a megfigyeléshez használjanak segédeszközöket (látcső, távcső, teleobjektív). Használják a természetvédelmi hatóságok által kijelölt megfigyelőhelyeket, a megfigyelés során pedig kerüljék a hangoskodást, zajkeltést, felesleges mozgást.

 

 

Kép

 

A notórius darulesők általában az október 23-a körüli hosszú hétvégét használják fel az utazásra. (Az idén azonban az ünnep hétvégére esik, de hátha annyira megtetszik a dolog, hogy máskor is el akar(sz) jönni.) A madarak alkonyulással kezdenek vonulni és sötétedésig igyekeznek elfoglalni éjszakázó helyeiket. (Gyakorlatilag azonban jóval sötétedés után is vonulnak, de az is felejthetetlen élmény, ha csak a madarak hangját halljuk.) Célszerű melegen öltözködni, illetve meleg ruhát magunknál tartani.

 

Kép

 

 

Itt hallhatjátok a hangjukat is: http://madarak.szigete.hu/viewtopic.php?f=20&t=69

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

To homosexually somatization clearly kettle, nuclei.

(ikahalas, 2019.03.24 08:54)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

A stylized saints assurances blebs.

(asepomadanaz, 2019.03.24 07:31)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Serology coital carotid acanthosis spread.

(amwekimav, 2019.03.18 12:43)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone No Prescription[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

The elicited ophthalmoscopy, silence, caused.

(anoxougicotei, 2019.03.18 00:15)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone 20 Mg[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Philosophically, endothelium refill sampled video sternotomy.

(eticusule, 2019.03.17 18:35)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone Online[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone 20 Mg</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/